Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Λίγα λόγια γι’ αυτούς που έκαναν πολλά

Αφιερωματικός Λόγος δια ζώντας και κεκοιμημένους


Έφυγε προς τον Κύριο η αγαπημένη  μας  Κασσιανή


Το Διοικητικό Συμβούλιο

Στα 66 της χρόνια απεδήμησε προς τον Κύριο η Κουνιατοπούλα Καθηγήτρια Κασσιανή Βαρβατάκου, σύζυγος του Γιάννη Βαραβτάκου και θυγατέρα του πολεμιστή της Ελευθερίας Σπύρου Λαζαράκου και της Μανιάτισσας «Πηνελόπης» Δέσποινας Αναγνωστάκη. Τώρα που έγινε και η Επιμνημόσυνος Δέηση του 40ημέρου (9 Μαρτίου 2014) στον Άγιο Δημήτρη της Κηπούλας, του Δημοτικού Διαμερίσματος Κούνου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ας γράψουμε λίγα λόγια σε σχέση με τα πολλά καλά που έπραξε στη ζωή της...  


Η Κασσιανή σε πλοίο, που υπηρετεί
ο σύζυγός της ως Αος Μηχανικός,
συντροφεύει για λίγο τον άνδρα της
στα μακρινά του ταξίδια
Η Κασσιανή γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1948 (Αγίου Αντωνίου), στον Πειραιά από τον Σπύρο Ιωάννου Λαζαράκο, που διακρίθηκε στα πεδία των Μαχών της Πίνδου, της Βορείου Ηπείρου, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στη Λιβύη και τέλος στη Νότια Ιταλία και από τη Δέσποινα Ιωάννου Αναγνωστάκη η οποία ως άλλη Πηνελόπη περίμενε τον αρραβωνιαστικό της από το 1939 έως το 1947, υπηρετώντας την Εθνική Αντίσταση στα χρόνια της Γερμανοιταλικής Κατοχής! Ο αείμνηστος συμπολεμιστής του ήρωα Θεόδωρου Τουρλομούση γεννήθηκε στον Κούνο και η πιστή αγαπημένη του Δέσποινα γεννήθηκε στα Άλικα, ενώ ο αγαπημένος σύζυγος της αλησμόνητου Κασσιανής, Γιάγκος, γεννήθηκε την Κηπούλα, εκεί όπου έμελλε να αποθέσει, εις τον τάφο των γονέων του (Κοιμητήριο Χαρτού) και την αγαπημένη γυναίκα του ύστερα από συμβίωση 43 χρόνων περίπου...

Η Κασσιανή ήταν αδελφή του Αντιπροέδρου μας Γιάννη Λαζαράκου και της Παναγιώτας η οποία πάντα  έμπρακτα βοηθά τον Σύλλογό μας και στον οποίο έχει υπηρετήσει στα όργανά του. Επίσης ήταν και μητέρα των Νικολάου και Σπύρου Βαρβατάκου, που παλαιότερα ο πρώτος υπηρέτησε ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας και ο δεύτερος ως Μέλος της Εξελεγκτικής μας Επιτροπής.

Ο Γιάννης και η Κασσιανή γεννήθηκαν στα πέτρινα χρόνια, αυτής της Ιερής Πατρίδος που ακούει στο όνομα Ελλάς και μετράει την ύπαρξή της από καταβολής κόσμου, σκορπώντας το Φως του πνεύματος και της Ορθοδοξίας στην Οικουμένη και πληρώνοντάς το με εκατομμύρια νεκρούς Αγίους και Εθνικούς Ήρωες...! Παιδιά καταστρεμμένων οικογενειών λόγω των πολέμων, της κατο-  χής και του εμφυλίου, όπως εξ’ άλλου η συντριπτική πλειοψηφία των τότε ελληνικών οικογενειών.
Η Κασσιανή με τον σύζυγό της Γιάννη,
σε παλαιότερη ευτυχισμένη στιγμή

Μεγάλωσαν και σπούδασαν, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες εκείνης της ζοφερής εποχής. Ο Γιάννης έγινε Αξιωματικός - Μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, η Κασσιανή σπούδασε τη Γαλλική και Αγγλική Γλώσσα· εργάστηκε ως καθηγήτρια κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ελάχιστο χρονικό διάστημα και γενικά αφιερώθηκε στην ανατροφή και το μεγάλωμα των παιδιών της, Νίκου και Σπύρου.

Πικρό και αλμυρό το ψωμί της μάγισσας θάλασσας. Πλούσιο, στολι σμένο όχι με ζαφείρια και μπριγιάντια, αλλά με αγωνίες θανάτου,  πίκρες, αβεβαιότητες και τόσα άλλα βαριά, ψυχοπλακωτικά συναισθήματα που μοιράστηκαν στη ζωή τους ο Γιάγκος και η Κάτια... Πάντα όμως, βοήθαγε  ο Χριστός, η Παναγιά και ο Άγιος Νικόλας, αλλά και όλες οι Άγιες Δυνάμεις του Θεού και το αντρόγυνο ξανάσμιγε, μαζί με τα παιδιά τους, ήταν και πάλι όλοι μαζί... μέχρι που ξαναχώριζαν. Αυτό είναι το πεπρωμένο όλων των θαλασσινών. Ο Γιάννης έφευγε για τα μακρινά του ταξίδια ως Γος, ως Βος, και τέλος ως Αος Μηχανικός σε καράβια «νησιά»,  ολόκληρες πολιτείες, τα λεγόμενα super tankers· η Κασσιανή στο σπίτι της, στο Νέο Φάληρο μαζί με τα παιδιά τους. 
Η Κασσιανή στολίζει το Χριστουγεννιάτικο
δένδρο στο σπίτι της με ιδιαίτερη επιμέλεια
αφού διακρινόταν για το γούστο της στο ωραίο

Η τιμή, η πίστη και η αφοσίωση για την οικογένειά της ήταν γι’ αυτή το αυτονόητο. Προσευχόταν νύκτα και μέρα η Παναγιά και ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύουν τον αγαπημένο της σύζυγο και όλους τους ναυτικούς. Οι ελεημοσύνες της, η ηθική της και η υπεράσπιση των κατατρεγμένων οδηγούσαν με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και των Αγίων τις ευχές στα αυτιά του Πανοικτίρμονος και Σωτήρος Χριστού· έτσι γύριζε ο Γιάγκος σώος και αβλαβής από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, αν και το πλοίο του ο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» (super tanker) βλήθηκε με  πύραυλο, αλλά και άλλες φορές γλύτωσε από κυκλώνες, ναυτικά ατυχήμαατα και πολλά άλλα...

Πάντα η αγαπημένη μας Κασσιανή έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε φίλους και συγγενείς, Πειραιά και Μάνη, αλλά και σε φτωχά παιδιά χωρίς να δέχεται την παραμικρή αμοιβή και μάλιστα έλεγε «δεν χρειάζομαι χρήματα, ας είναι ο Γιάγκος καλά με τη χάρη της Παναγιάς και του Άγιου Νικόλα και μου στέλνει αρκετά χρήματα». Στο Σύλλογο του Κούνου είχε προσφέρει αρκετά, υλικά και ηθικά. 


Οι δύο αδελφές, Κάτια και Γιώτα, πάντα
μαζί, αχώριστες μέχρι που τις χώρισε ο
θάνατος...Η μια έφυγε, η άλλη συνεχίζει
την γνωστή ανθρώπινη διαδρομή στο
ποικιλόμορφο περιβόλι των αναμνήσεων
Η παρουσία της για όλους εμάς ήταν μια γλυκιά παρηγοριά, που πολλές φορές βρισκόμαστε ως Σύλλογος στις πικρές παρυφές της άδικης και στείρας κριτικής ή ακόμη και στο βασίλειο της λησμονιάς του Κούνου, από τους ίδιους τους Κουνιάτες και τις Κουνιάτισσες... Ο Σύλλογος όμως του Κούνου συνέχισε να υπάρχει και ν’ αγωνίζεται για τα ιερά και τα όσια του αρχαιοτάτου Κούνου χάρη στις φωτεινές παρουσίες, όπως της αειμνήστου Κασσιανής, που για εμάς δεν έφυγε αλλά θα είναι πάντα μαζί μας να εμπνέει και να ενθαρρύνει τις δραστηριότητές μας.

Λένε, πως ο καλός άνθρωπος διακρίνεται πέρα από την αγάπη του προς τον πλησίον του και για την αγάπη του προς τα ζώα και τα λουλούδια. Η Κασσιανή Βαρβατάκου, αγαπούσε πέρα από τους ανθρώπους και τα ζώα και τα λουλούδια. Όμως εμείς, οι παλαιότεροι του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συλλόγου μας γενικότερα, γνωρίσαμε την ανθρώπινη ποιότητά σου αγαπη- μένη μας αδελφή και συγχωριανή Κασσιανή και θα την κηρύττουμε ως φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση στους νεότερους.  Θα σε θυμόμαστε πάντοτε και στο υπόλοιπο της ζωής μας θα έχουμε τις αρετές σου ως ζωντανή υπόδειξη να τις ακολουθούμε, μικροί και μεγάλοι,  σαν μπούσουλα και παρήγορο κληροδότημα και ειδικά τούτες τις χαλεπές, αποκαλυπτικές και ζοφερές χρονικές περιόδους που ζει η Αγιοτόκος και Μητέρα Ηρώων Πατρίδα μας.

Ας είναι ελαφρύ το ένδοξο και χιλιοματωμένο χώμα της Μάνης που σε σκέπασε και είθε ο Κύριος να σε τοποθετήσει εις τη συνοδεία των Αγίων και των Αγγέλων Του. Αμήν γένοιτο.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014. Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΟΥ ΜΑΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Έτος Ιδρύσεως 2000

Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου

Κυρίες και κύριοι

1.Σας γνωστοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε, αν επιθυμείτε, να δημοσιεύσετε άρθρα σας και ό,τι άλλο επιθυμείτε, που βεβαίως δεν θα αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσιευμάτων.

Μπορείτε να μας αποστέλλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (e-mail) ό,τι επιθυμείτε jlazarakosdim@yahoo.gr και εμείς θα το δημοσιεύουμε (ανεβάζουμε) στο blog του Συλλόγου μας, το συντομότερο δυνατό..

www.kounoslakonias.blogspot.com

2.Χιλιάδες έχουν ήδη επισκεφθεί το blog μας και ελπίζουμε πως πολύ σύντομα οι επισκέψεις παγκοσμίως θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερησίως. Κατά περιόδους θα σας γνωστοποιούμε τις επισκέψεις αυτές με ανάλυση ανά κράτος της υφηλίου.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας γνωστοποιείται το Ονοματεπώνυμό σας, τη Διεύθυνση κατοικίας, Επάγγελμα (προαιρετικά) και τέλος σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

4. Ο Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μη δημοσίευσης, του οποιουδήποτε προς δημοσίευση κειμένου, που θα κρίνει για τον οποιονδήποτε λόγο..

5. Οι εργάτες - υπηρέτες του Συλλόγου εργαζόμαστε ανιδιοτελώς και δεν απολαμβάνουμε καμία οικονομική αμοιβή, ως εκ τούτου ο Σύλλογος δεν υποχρεούται να πληρώσει έστω και ένα Ευρώ, στον οποιονδήποτε, για κανένα απολύτως δημοσίευμα που θα δημοσιευθεί.

6. Για δημοσιεύματα, που δημοσιεύονται και δεν προέρχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογο και τον Τομέα Επιμέλειας Ύλης, αλλά από τρίτους (μέλη ή μη του Συλλόγου), ο Σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας ακεραία την ευθύνη φέρει αυτός που υπογράφει και αποστέλλει το δημοσίευμα.

7. Διάφορα προς δημοσίευση, έχουν τη δυνατότητα να μας αποστέλλουν οι πάντες, μόνο στην Ελληνική Γλώσσα ή σε όποια άλλη ξένη Γλώσσα με επίσημη όμως μετάφραση στην Ελληνική.

Γνωστοποιείστε το www.kounoslakonias.blogspot.com

είναι το δικό σας μετερίζι σε ζοφερούς καιρούς

Με άπειρες ευχαριστίες για τη συνεργασία μας

Ο Διευθυντής

Λαζαράκος Σπ. Ιωάννης