Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Εικαστική έκθεση με θέμα τη Μάνη

Έκθεση των έργων της Αμπελίας και της Ελένης Δασκαλάκη


Το Δημοτικό Νεοκλασικό Κανθάρου στον Πειραιά φιλοξενεί τις εικαστικούς Αμπελία Δασκαλάκη και Ελένη Δασκαλάκη και σας προσκαλεί στις 26 Μαΐου 2014 στις 19.00, στην έκθεση “ΜΑΝΗ”. Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 2 Ιουνίου 2014. 

Τα έργα που παρουσιάζονται πρώτα στον Πειραιά, συνδυάζονται με την προγραμματισμένη παρουσίαση της έκθεσης στη Μάνη το καλοκαίρι. 

Την έκθεση επιμελήθηκε η Αρίστη Κωστοπούλου και περιλαμβάνει τρεις ενότητες από έργα σχεδίου και ζωγραφικής της Αμπελίας Δασκαλάκη αφιερωμένα στον μυστηριακό τόπο της Μάνης και συλλογή από κοσμήματα της Ελένης Δασκαλάκη, εμπνευσμένα από τα έργα της μητέρας της και από την πέτρα σαν πρώτη ύλη.



Οι δημιουργοί έχουν στενούς δεσμούς και σχέση σεβασμού για την Μάνη και αφηγούνται τη φύση και τον πολιτισμό της, μέσα από τη δική της προσέγγιση η κάθε μία.

Η έκθεση των έργων της Αμπελίας και της Ελένης Δασκαλάκη, στο νεοκλασικό της οδού Κανθάρου στον Πειραιά, είναι αφιερωμένη στην Ανατολική Μάνη, την έξω Μάνη, την προσηλιακή και την αποσκιερή.

Η Αμπελία Δασκαλάκη, μετά από μελέτη και έργο δύο ετών, παρουσιάζει με εξπρεσιονιστική απεικόνιση τη μανιάτικη φύση και την αρχιτεκτονική παράδοση των πύργων και των φάρων της. Ο τόπος την εμπνέει με έντονα συναισθήματα που εκπέμπονται στα έργα της. Η σκληρή ομορφιά του χώρου αιωρείται με την ευμετάβλητη φύση και γίνονται χωρος συναισθηματικός των εμπειριών του παρελθόντος και του παρόντος της Αμπελίας. Τα βιωμένα δηλαδή συναισθήματά της στη Μάνη, στη στεγνή σαν μαγεμένη καστροπολιτεία της Βάθειας, στη μεσαιωνική Αρεόπολη, στο ναυάγιο του Γυθείου, στις όχθες του Ευρώτα, στους λιθόκτιστους φάρους, στα καλντεριμια και στους βιότοπούς της.

Ο τόπος την εμπνέει με γλυκιά νοσταλγία αλλά και συνειδητές ή υποσυνείδητες αξιολογικές κρίσεις σε δεύτερο επίπεδο. Για παραδειγμα, στον πίνακα «η Παναγιά η Βρετή στο Οίτυλο», προσομοιάζει την εκκλησουλα και το μισογκρεμισμένο κάστρο με γνώριμη ελληνική εξοχή, σε σκοτεινή όμως και φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Στο τρίπτυχο των φάρων, δείχνει να αισθάνεται ότι μέσα στις δεσποτικές και ασφαλείς κατασκευές κρύβονται ίσως ανεξερεύνητοι ή και απαραβίαστοι χώροι.

Το επαναλαμβανόμενο στοιχείο του κύκλου στα φυσικά στοιχεία των εικόνων (σύwεφα, λουλούδια, φυλλώματα, κύματα, φόρμες) φαίνεται να προέρχεται από τον ασυνείδητο χώρο του ονείρου ή ίσως και από τη συνειδητοποίηση της μοναξιάς των τόπων, με ή χωρις τους ανθρώπους.

Στους πίνακες με τα αγριολούλουδα της Μάνης, στις εστιάσεις από τα λούπινα και τα μανουσάκι α και τις βελούδινες φυλλωσιές ή στις μεγεθύνσεις των λουλουδιών με τα ζωηρά και μυστηριώδη χρώματα, μιλάει για την ίδια, εύθραυστη εικόνα της ζωής.

Εδώ μπαίνει στην περιπέτεια της αφήγησης η Ελένη Δασκαλάκη, με τα κοσμήματα της έκθεσης. Η κουλτούρα του κοσμήματος απο παλιά είναι συνυφασμένη με την ομορφιά, τη δυναμη και την επιβολή και η χρήση του είναι καθαρά σημειoλoγΙK~. Η Μάνη από την πρώιμη αρχαιότητα δεν εχει να δείξει ιδιαίτερη ευμάρεια γι' αυτό τα υλικά στα αρχαία κοσμήματα ειναι λιτά δηλαδή ασημι, οψιδιανός και ηφαιστειακή πέτρα της Μήλου. Η Ελένη παίρνει θέματα από την ατμόσφαιρα των έργων της Αμπελίας. Εξισορροπεί τις έντονες και φορτισμένες εικόνες των έργων, αναδεικνύοντας αυτούσια τα όμορφα συναισθήματα σε χειροποίητα κοσμήματα απο γνήσιες πρώτες ύλες. Στη συνέχεια όμως η πυκνή της διαδρομή στον κόσμο του κοσμήματος την ωθεί να το εξελίξει διαφορετικά και προσωπικα, σχεδιάζοντας δυναμικά τα κοσμηματα με πιο συγχρονα υλικα και φόρμες. Δίνει κίνηση στα υλικά, πλάθοντας με τα εκφραστικά της μέσα μικρά γλυπτά, χρησιμοποιώντας πολύ συχνά κι εκεινη επαναλαμβανομενους κύκλους.

Θα ήταν ωραία να σκεφτούμε την έκθεση σαν πόρτα και σαν διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, των παλιών κατοίκων του νεοκλασικού και των δημιουργών-αφηγητριών των έργων και των επισκεπτων. Το φρεσκοαναστηλωμένο νεοκλασικό της οδού Κανθάρου, με γαλήνιες ή σκληρές ανα,ΙJνήσεις από προηγούμενες χρήσεις. Οι δημιουργοί, που με ειλικρίνεια αφηγούνται βιώματα και συναισθηματικές εμπειριες από ένα τόπο σκληρό και γοητευτικό. Και οι επισκέπτες που μέσα από τις οικείες και ξένες μα~ εικόνες από τους πίνακες προλαβαίνουν να ονειρευτούν λίγο, για όσο διαρκεί ή επίσκεψη. Μια απόπειρα δηλαδή για υγιή συνομιλία με το όνειρο, το εφήμερο, το ανεξερεύνητο και το υπερβολικό.

Αρίστη Κωστοπούλου

ManiVoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΟΥ ΜΑΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Έτος Ιδρύσεως 2000

Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου

Κυρίες και κύριοι

1.Σας γνωστοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε, αν επιθυμείτε, να δημοσιεύσετε άρθρα σας και ό,τι άλλο επιθυμείτε, που βεβαίως δεν θα αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσιευμάτων.

Μπορείτε να μας αποστέλλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (e-mail) ό,τι επιθυμείτε jlazarakosdim@yahoo.gr και εμείς θα το δημοσιεύουμε (ανεβάζουμε) στο blog του Συλλόγου μας, το συντομότερο δυνατό..

www.kounoslakonias.blogspot.com

2.Χιλιάδες έχουν ήδη επισκεφθεί το blog μας και ελπίζουμε πως πολύ σύντομα οι επισκέψεις παγκοσμίως θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερησίως. Κατά περιόδους θα σας γνωστοποιούμε τις επισκέψεις αυτές με ανάλυση ανά κράτος της υφηλίου.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας γνωστοποιείται το Ονοματεπώνυμό σας, τη Διεύθυνση κατοικίας, Επάγγελμα (προαιρετικά) και τέλος σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

4. Ο Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μη δημοσίευσης, του οποιουδήποτε προς δημοσίευση κειμένου, που θα κρίνει για τον οποιονδήποτε λόγο..

5. Οι εργάτες - υπηρέτες του Συλλόγου εργαζόμαστε ανιδιοτελώς και δεν απολαμβάνουμε καμία οικονομική αμοιβή, ως εκ τούτου ο Σύλλογος δεν υποχρεούται να πληρώσει έστω και ένα Ευρώ, στον οποιονδήποτε, για κανένα απολύτως δημοσίευμα που θα δημοσιευθεί.

6. Για δημοσιεύματα, που δημοσιεύονται και δεν προέρχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογο και τον Τομέα Επιμέλειας Ύλης, αλλά από τρίτους (μέλη ή μη του Συλλόγου), ο Σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας ακεραία την ευθύνη φέρει αυτός που υπογράφει και αποστέλλει το δημοσίευμα.

7. Διάφορα προς δημοσίευση, έχουν τη δυνατότητα να μας αποστέλλουν οι πάντες, μόνο στην Ελληνική Γλώσσα ή σε όποια άλλη ξένη Γλώσσα με επίσημη όμως μετάφραση στην Ελληνική.

Γνωστοποιείστε το www.kounoslakonias.blogspot.com

είναι το δικό σας μετερίζι σε ζοφερούς καιρούς

Με άπειρες ευχαριστίες για τη συνεργασία μας

Ο Διευθυντής

Λαζαράκος Σπ. Ιωάννης