Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ο οικισμός του Κούνου

Μανιάτικος οικισμός, απλωμένος σε επίπεδη έκταση με ελιές και χαρακτηριστικές ξερολιθιές. Ο Κούνος έχει 116 κατοίκους. Απέχει 78,5 χλμ Ν από τη Σπάρτη. Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα (465κ.) του Δήμου Ανατολικής Μάνης, μαζί με τους οικισμούς Άγιος Αθανάσιος (14κ.), Δρύ (71κ.), Έλια (65κ.), Κολόπυργος (6κ.), Καραβάς (30κ.), Κέρια (30κ.), Κηπούλα (39κ.), Λαγουδιές (13κ.), Πάγκια (18κ.), Σταυρί (35κ.) και Τροχάλακας (28κ.).
Βρίσκεται πάνω από το Κάβο Γκρόσο, και το όνομά του προέρχεται από κωνικό σωρό πέτρες, αγνώστου εποχής, που βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού.Αναφέρεται από το 1571, από το Barbo, απεσταλμένο της Βενετίας, ο οποίος αναφέρει ως προύχοντα του Κούνου το Γεώργιο Γερακάρη-Κοντόσταυλο. 
Μάρτυρες της Ιστορίας στέκονται οι πυργοκατοικίες των Παπαδόγγονα και Τραγαρουλιάνων, καθώς και ο πενταόροφος πύργος των Δικαιόπουλων.

Τα ξωκλήσια των Πέντε Αγίων (11ου αι.) και της Θεοτόκου διαθέτουν ανεκτίμητο ζωγραφικό διάκοσμο.
Στη Δρυς, πυργόσχημο χωριό μέσα σε βλάστηση που αναφέρεται από ταξιδευτές το 1450, οι ναοί του Αγίου Σωτήρα (12ου αι.) και του Αγίου Νικήτα (13ου αι.) διαθέτουν σπουδαίες τοιχογραφίες. Κοντά βρίσκεται και ο παραδοσιακός οικισμός της Ελιάς.
Εικόνες από τον Κούνο


6 σχόλια:

  1. μπραβο Νικολινακο εκανες καλη δουλεια!!!!!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιος έπρεπε να κάνει αυτό το ιστολόγιο για τον όμορφο Κούνο

      Διαγραφή
  2. να βαλετε και περισσοτερα ενδιαφεροντα στοιχεια για τον Κουνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πρεπει να ερθεις απο κοντα να κανεις την ερευνα σου!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απο επισκεψεις καλα παμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΟΥ ΜΑΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Έτος Ιδρύσεως 2000

Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου

Κυρίες και κύριοι

1.Σας γνωστοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε, αν επιθυμείτε, να δημοσιεύσετε άρθρα σας και ό,τι άλλο επιθυμείτε, που βεβαίως δεν θα αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσιευμάτων.

Μπορείτε να μας αποστέλλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (e-mail) ό,τι επιθυμείτε jlazarakosdim@yahoo.gr και εμείς θα το δημοσιεύουμε (ανεβάζουμε) στο blog του Συλλόγου μας, το συντομότερο δυνατό..

www.kounoslakonias.blogspot.com

2.Χιλιάδες έχουν ήδη επισκεφθεί το blog μας και ελπίζουμε πως πολύ σύντομα οι επισκέψεις παγκοσμίως θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερησίως. Κατά περιόδους θα σας γνωστοποιούμε τις επισκέψεις αυτές με ανάλυση ανά κράτος της υφηλίου.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας γνωστοποιείται το Ονοματεπώνυμό σας, τη Διεύθυνση κατοικίας, Επάγγελμα (προαιρετικά) και τέλος σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

4. Ο Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μη δημοσίευσης, του οποιουδήποτε προς δημοσίευση κειμένου, που θα κρίνει για τον οποιονδήποτε λόγο..

5. Οι εργάτες - υπηρέτες του Συλλόγου εργαζόμαστε ανιδιοτελώς και δεν απολαμβάνουμε καμία οικονομική αμοιβή, ως εκ τούτου ο Σύλλογος δεν υποχρεούται να πληρώσει έστω και ένα Ευρώ, στον οποιονδήποτε, για κανένα απολύτως δημοσίευμα που θα δημοσιευθεί.

6. Για δημοσιεύματα, που δημοσιεύονται και δεν προέρχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογο και τον Τομέα Επιμέλειας Ύλης, αλλά από τρίτους (μέλη ή μη του Συλλόγου), ο Σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας ακεραία την ευθύνη φέρει αυτός που υπογράφει και αποστέλλει το δημοσίευμα.

7. Διάφορα προς δημοσίευση, έχουν τη δυνατότητα να μας αποστέλλουν οι πάντες, μόνο στην Ελληνική Γλώσσα ή σε όποια άλλη ξένη Γλώσσα με επίσημη όμως μετάφραση στην Ελληνική.

Γνωστοποιείστε το www.kounoslakonias.blogspot.com

είναι το δικό σας μετερίζι σε ζοφερούς καιρούς

Με άπειρες ευχαριστίες για τη συνεργασία μας

Ο Διευθυντής

Λαζαράκος Σπ. Ιωάννης