Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Γιατί πετάει το μάτι μας – και 3 ακόμη μυστήρια του ανθρώπινου σώματος!

Είναι αρκετά ενοχλητικό όμως λίγοι γνωρίζουν πού οφείλεται, πώς ονομάζεται και γιατί εκδηλώνεται.

Το φαινόμενο είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως μυοκυμία βλεφάρου. Είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί στο κάτω βλέφαρο και οφείλεται σε δυσλειτουργία του νεύρου. Η κούραση, το στρες και η καφεΐνη αυξάνουν τις πιθανότητες να το πάθουμε. Το ίδιο συμβαίνει αν κουράζουμε πολύ τα μάτια μας, δεν τρεφόμαστε σωστά, πίνουμε πολύ αλκοόλ και έχουμε αλλεργίες. Φυσικά δεν είναι επικίνδυνο και μπορούμε να τα αποφύγουμε μειώνοντας τον καφέ και τα αλκοόλ που καταναλώνουμε και αφιερώνοντας αρκετές ώρες στον ύπνο.

Δείτε την απάντηση σε τρία ακόμη συχνά ερωτήματα που μας απασχολούν εδώ και χρόνια.

- Γιατί δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Όταν κόβουμε το κρεμμύδι, τα κύτταρα του λαχανικού απελευθερώνουν ένζυμα που παράγουν ένα αέριο (propanethial sulfoxide). Όταν το αέριο έρθει σε επαφή με τα μάτια, αντιδρά με τα δάκρυα ώστε να παραχθεί θειικό οξύ. Η αντίδραση αυτή προκαλεί ήπιο πόνο. Έτσι, ο εγκέφαλός μας αποστέλλει σήματα στους αδένες του ματιού για να παραχθούν περισσότερα δάκρυα που θα απομακρύνουν την ουσία. Η αντίδραση αυτή είναι ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας για το σώμα μας. Μπορούμε να βάλουμε για λίγο το κρεμμύδι στο ψυγείο πριν το κόψουμε, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση του ενζύμου.

- Γιατί ανατριχιάζουμε;

Οι επιστήμονες ονομάζουν το φαινόμενο αυτό τριχανόρθωση και συμβαίνει όταν κρυώνουμε ή φοβόμαστε. Ένας μικροσκοπικός μυς στη βάση κάθε τρίχας συστέλλεται και μοιάζει με ένα μικρό εξόγκωμα στην επιδερμίδα μας.

- Τι προκαλεί το μούδιασμα

Ονομάζεται επίσημα παραισθησία και οφείλεται στην απόφραξη της ροής του αίματος σε ένα πιεσμένο νεύρο. Εάν καθόμαστε για πολλή ώρα σε μία στάση (π.χ. σταυροπόδι) μπορεί να ασκήσουμε υπερβολική πίεση σε ένα νεύρο, εμποδίζοντας την αποστολή σημάτων στον εγκέφαλο.

Πηγή: onmed.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΟΥ ΜΑΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Έτος Ιδρύσεως 2000

Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου

Κυρίες και κύριοι

1.Σας γνωστοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε, αν επιθυμείτε, να δημοσιεύσετε άρθρα σας και ό,τι άλλο επιθυμείτε, που βεβαίως δεν θα αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσιευμάτων.

Μπορείτε να μας αποστέλλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (e-mail) ό,τι επιθυμείτε jlazarakosdim@yahoo.gr και εμείς θα το δημοσιεύουμε (ανεβάζουμε) στο blog του Συλλόγου μας, το συντομότερο δυνατό..

www.kounoslakonias.blogspot.com

2.Χιλιάδες έχουν ήδη επισκεφθεί το blog μας και ελπίζουμε πως πολύ σύντομα οι επισκέψεις παγκοσμίως θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερησίως. Κατά περιόδους θα σας γνωστοποιούμε τις επισκέψεις αυτές με ανάλυση ανά κράτος της υφηλίου.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας γνωστοποιείται το Ονοματεπώνυμό σας, τη Διεύθυνση κατοικίας, Επάγγελμα (προαιρετικά) και τέλος σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

4. Ο Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μη δημοσίευσης, του οποιουδήποτε προς δημοσίευση κειμένου, που θα κρίνει για τον οποιονδήποτε λόγο..

5. Οι εργάτες - υπηρέτες του Συλλόγου εργαζόμαστε ανιδιοτελώς και δεν απολαμβάνουμε καμία οικονομική αμοιβή, ως εκ τούτου ο Σύλλογος δεν υποχρεούται να πληρώσει έστω και ένα Ευρώ, στον οποιονδήποτε, για κανένα απολύτως δημοσίευμα που θα δημοσιευθεί.

6. Για δημοσιεύματα, που δημοσιεύονται και δεν προέρχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογο και τον Τομέα Επιμέλειας Ύλης, αλλά από τρίτους (μέλη ή μη του Συλλόγου), ο Σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας ακεραία την ευθύνη φέρει αυτός που υπογράφει και αποστέλλει το δημοσίευμα.

7. Διάφορα προς δημοσίευση, έχουν τη δυνατότητα να μας αποστέλλουν οι πάντες, μόνο στην Ελληνική Γλώσσα ή σε όποια άλλη ξένη Γλώσσα με επίσημη όμως μετάφραση στην Ελληνική.

Γνωστοποιείστε το www.kounoslakonias.blogspot.com

είναι το δικό σας μετερίζι σε ζοφερούς καιρούς

Με άπειρες ευχαριστίες για τη συνεργασία μας

Ο Διευθυντής

Λαζαράκος Σπ. Ιωάννης