Βυζαντινές Εκκλησίες

Στον οικισμό του Κούνου βρίσκονται σημαντικές βυζαντινές και μετα-βυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια με σπουδαίες τοιχογραφίες. Τα βυζαντινά αυτά μνημεία έχουν καταγραφεί από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όμως, ελάχιστες εργασίες έχουν γίνει μέχρι τώρα για την μελέτη και την αποκατάστασή τους. Την ευθύνη για τη συντήρησή τους έχει αναλάβει η τοπική κοινωνία. Οι προσωπικές επεμβάσεις των πιστών, αν και προέρχεται από ειλικρινή ευσέβεια προς τους ναούς και αγάπη για τον τόπο, εντούτοις είναι συχνά αυθαίρετες και κινδυνεύουν να αλλοιώσουν την αυθεντικότητα των μνημείων.

Ο Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και αποτελεί τον ενοριακό ναό του οικισμού. Χτίστηκε στα 1899. Από τις παλαιότερες τοιχογραφίες σώζονται μόνο μερικά τμήματα, ενώ οι εικόνες του τέμπλου έχουν σχετικά πρόσφατα αντικατασταθεί από νεώτερες. Ο ναός λειτουργείται κανονικά από τον π. Γεώργιο Μαργιώλη.Η Κοίμησις της Θεοτόκου.

Μικρός βυζαντινός ναός που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, με ωραίες τοιχογραφίες, που στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν συντηρηθεί.
Η συνεχής χρήση του ναού, αν και περιστασιακά, μέχρι σήμερα επιβάλει την λήψη πρόσθετων μέτρων για την συντήρηση και διάσωσή του. 
Κοντά στην είσοδο, ο επισκέπτης μπορεί να δει την παλαιά καμπάνα του ναού με ανάγλυφη την χρονολογία 1831 κάτω από την παράσταση των Εσταυρωμένου Ιησού. Εξωτερικά ο ναός φέρει μαρμάρινα εντοιχίσματα (στην πόρτα της εισόδου) αγνώστου προελεύσεως. Ο ναός είχε συνδεθεί με την Πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου, γεγονός που συγκέντρωνε πολλούς ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Άγιος Ιωάννης.

Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, βρίσκεται μέσα στον οικισμό, σε μια "εσωτερική" μικρή πλατεία (πλάτωμα) και είναι μεταβυζαντινό κτίσμα. Ωστόσο αυτό που αξίζει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι για την οικοδόμηση του ναού, χρησιμοποιήθηκε υλικό από παλαιότερο και πολύ μεγαλύτερο ναό.
 Τα μεγάλα μαρμάρινα εντοιχίσματα που διακρίνονται στους εξωτερικούς τοίχους του ναού φέρουν θαυμάσια ανάγλυφη διακόσμηση και μαρτυρούν ότι το κτίσμα από όπου προέρχονται πρέπει να ήταν μεγάλης λαμπρότητας. Αξίζει να μελετηθούν περεταίρω προκειμένου να διευκρινιστεί η προέλευσή τους. Ο ναός λειτουργείται περιστασιακά.


Τα "Πεντάκια"
Πρόκειται για κοιμητηριακούς ναούς μέσα στο χώρο του νεκροταφείου, που όπως λέει και το όνομά τους, ήταν αρχικά πέντε, σήμερα όμως σώζονται μόνο δύο. Τα δύο αυτά ξωκλήσια έχουν καταγραφεί από την Ε.Β.Α. και όπως φαίνεται έχουν γίνει κάποιες στοιχειώδεις προσπάθειες για την υποστύλωσή τους. Εντούτοις, σήμερα είναι εντελώς παραδομένα στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τόσο τα κτίσματα όσο και οι υπέροχες τοιχογραφίες τους, έργο προφανώς, ταλαντούχου λαϊκού αγιογράφου που στόλισε τους μικρούς αυτούς ναούς με πλήθος βιβλικών αναπαραστάσεων και επιτοίχιες εικόνες αγίων. Η ανάγκη για την επιστημονική μελέτη, συντήρηση και αποκατάσταση των μοναδικών αυτών μνημείων είναι άμεση. Οι ναοί δεν λειτουργούνται σήμερα. 

1 σχόλιο:

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΟΥ ΜΑΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Έτος Ιδρύσεως 2000

Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου

Κυρίες και κύριοι

1.Σας γνωστοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε, αν επιθυμείτε, να δημοσιεύσετε άρθρα σας και ό,τι άλλο επιθυμείτε, που βεβαίως δεν θα αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσιευμάτων.

Μπορείτε να μας αποστέλλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (e-mail) ό,τι επιθυμείτε jlazarakosdim@yahoo.gr και εμείς θα το δημοσιεύουμε (ανεβάζουμε) στο blog του Συλλόγου μας, το συντομότερο δυνατό..

www.kounoslakonias.blogspot.com

2.Χιλιάδες έχουν ήδη επισκεφθεί το blog μας και ελπίζουμε πως πολύ σύντομα οι επισκέψεις παγκοσμίως θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερησίως. Κατά περιόδους θα σας γνωστοποιούμε τις επισκέψεις αυτές με ανάλυση ανά κράτος της υφηλίου.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας γνωστοποιείται το Ονοματεπώνυμό σας, τη Διεύθυνση κατοικίας, Επάγγελμα (προαιρετικά) και τέλος σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

4. Ο Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μη δημοσίευσης, του οποιουδήποτε προς δημοσίευση κειμένου, που θα κρίνει για τον οποιονδήποτε λόγο..

5. Οι εργάτες - υπηρέτες του Συλλόγου εργαζόμαστε ανιδιοτελώς και δεν απολαμβάνουμε καμία οικονομική αμοιβή, ως εκ τούτου ο Σύλλογος δεν υποχρεούται να πληρώσει έστω και ένα Ευρώ, στον οποιονδήποτε, για κανένα απολύτως δημοσίευμα που θα δημοσιευθεί.

6. Για δημοσιεύματα, που δημοσιεύονται και δεν προέρχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογο και τον Τομέα Επιμέλειας Ύλης, αλλά από τρίτους (μέλη ή μη του Συλλόγου), ο Σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας ακεραία την ευθύνη φέρει αυτός που υπογράφει και αποστέλλει το δημοσίευμα.

7. Διάφορα προς δημοσίευση, έχουν τη δυνατότητα να μας αποστέλλουν οι πάντες, μόνο στην Ελληνική Γλώσσα ή σε όποια άλλη ξένη Γλώσσα με επίσημη όμως μετάφραση στην Ελληνική.

Γνωστοποιείστε το www.kounoslakonias.blogspot.com

είναι το δικό σας μετερίζι σε ζοφερούς καιρούς

Με άπειρες ευχαριστίες για τη συνεργασία μας

Ο Διευθυντής

Λαζαράκος Σπ. Ιωάννης