Ιστορία - ΛαογραφίαΤο ιστορικό συστάσεως της Κοινότητας Κούνου


1835 : Ο οικισμός ορίζεται έδρα του δήμου Θυρίδων
Στις 21/03/1835, ο οικισμός του Κούνου ορίζεται έδρα του δήμου Θυρίδων, τον οποίο συναποτελεί μαζί με τους οικισμούς Παγγιά, Κηπούλα, Σταυρί, Δρυ, Κέρια, Οχιά και Αγία Κυριακή.

1841 : Ο οικισμός εντάσσεται στο δήμο Μέσσης
Έξι χρόνια μετά, ο δήμος Θυρίδων θα καταργηθεί με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα στις 08/03/1841 και όλα τα χωριά εντάσσονται στο δήμο Μέσσης με έδρα την Κίττα, που τότε ο πληθυσμός της ανερχόταν στους 3.414 κατοίκους.
δείτε το βασιλικό διάταγμα του Όθωνα
   

1912 : Σύσταση της Κοινότητας Κούνου
Στις 31/08/1912, το διάταγμα του βασιλέα Γεωργίου Α΄ προέβλεπε την κατάργηση όλων των δήμων του Νομούς Λακωνίας με εξαίρεση τον δήμο Σπάρτης, ως πρωτεύουσας νομού. Με το διάταγμα δημιουργούνται Κοινότητες από συνοικισμούς που διαθέτουν τουλάχιστον 300 κατοίκους και σχολείο στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, ή υπήρξαν έδρα δήμου κατά το παρελθόν.
Η Κοινότητα Κούνου είναι η 136η σε σύνολο 137 σε όλο το Νομό Λακωνίας και σε αυτήν, εκτός του Κούνου, εντάσσονται οι οικισμοί: Σταυρί, Λάχος, Κήρια, Καλόπυργος, Αγία Κυριακή, Δρύ, Έληα, Καραβάς, Κηπούλα, Παγγιά και Τροχάλακας. 
δείτε το βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α΄

    


δείτε το προεδρικό διάταγμα

1997 : Δήμος Οιτύλου
Ογδόντα πέντε χρόνια μετά τη σύστασή της (04/12/1997), η κοινότητα του Κούνου καταργείται, με προεδρικό διάταγμα, το οποίο, εξάλλου, καταργεί τον θεσμό των Κοινοτήτων στην διοικητική οργάνωση ολόκληρης της Ελλάδος. Το διάταγμα προβλέπει την προσάρτηση της πρώην Κοινότητας Κούνου στο δήμο Οιτύλου, τον οποίο αποτελούν οι δήμοι Αρεοπόλεως, Διρού, Οιτύλου και οι Κοινότητες : Αλίκων, Άνω Μπουλαρίων, Βάθειας, Γερολιμένος, Κίττας, Κούνου, και Τσικαλλίων, οι οποίες καταργούνται.

 2010 : Δήμος Ανατολικής Μάνης
Με προεδρικό διάταγμα στις 07/06/2010 ιδρύεται ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη αποτελούμενος από τους δήμους α. Γυθείου β. Σμύνους γ. Οιτύλου και δ. Ανατολικής Μάνης, οι οποίοι καταργούνται.
Σήμερα, ο Κούνος αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα (465κ.) του Δήμου Ανατολικής Μάνης, μαζί με τους οικισμούς Άγιος Αθανάσιος (14κ.), Δρύ (71κ.), Έλια (65κ.), Κολόπυργος (6κ.), Καραβάς (30κ.), Κέρια (30κ.), Κηπούλα (39κ.), Λαγουδιές (13κ.), Πάγκια (18κ.), Σταυρί (35κ.) και Τροχάλακας (28κ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΟΥ ΜΑΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Έτος Ιδρύσεως 2000

Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου

Κυρίες και κύριοι

1.Σας γνωστοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε, αν επιθυμείτε, να δημοσιεύσετε άρθρα σας και ό,τι άλλο επιθυμείτε, που βεβαίως δεν θα αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσιευμάτων.

Μπορείτε να μας αποστέλλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (e-mail) ό,τι επιθυμείτε jlazarakosdim@yahoo.gr και εμείς θα το δημοσιεύουμε (ανεβάζουμε) στο blog του Συλλόγου μας, το συντομότερο δυνατό..

www.kounoslakonias.blogspot.com

2.Χιλιάδες έχουν ήδη επισκεφθεί το blog μας και ελπίζουμε πως πολύ σύντομα οι επισκέψεις παγκοσμίως θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερησίως. Κατά περιόδους θα σας γνωστοποιούμε τις επισκέψεις αυτές με ανάλυση ανά κράτος της υφηλίου.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας γνωστοποιείται το Ονοματεπώνυμό σας, τη Διεύθυνση κατοικίας, Επάγγελμα (προαιρετικά) και τέλος σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

4. Ο Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μη δημοσίευσης, του οποιουδήποτε προς δημοσίευση κειμένου, που θα κρίνει για τον οποιονδήποτε λόγο..

5. Οι εργάτες - υπηρέτες του Συλλόγου εργαζόμαστε ανιδιοτελώς και δεν απολαμβάνουμε καμία οικονομική αμοιβή, ως εκ τούτου ο Σύλλογος δεν υποχρεούται να πληρώσει έστω και ένα Ευρώ, στον οποιονδήποτε, για κανένα απολύτως δημοσίευμα που θα δημοσιευθεί.

6. Για δημοσιεύματα, που δημοσιεύονται και δεν προέρχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογο και τον Τομέα Επιμέλειας Ύλης, αλλά από τρίτους (μέλη ή μη του Συλλόγου), ο Σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας ακεραία την ευθύνη φέρει αυτός που υπογράφει και αποστέλλει το δημοσίευμα.

7. Διάφορα προς δημοσίευση, έχουν τη δυνατότητα να μας αποστέλλουν οι πάντες, μόνο στην Ελληνική Γλώσσα ή σε όποια άλλη ξένη Γλώσσα με επίσημη όμως μετάφραση στην Ελληνική.

Γνωστοποιείστε το www.kounoslakonias.blogspot.com

είναι το δικό σας μετερίζι σε ζοφερούς καιρούς

Με άπειρες ευχαριστίες για τη συνεργασία μας

Ο Διευθυντής

Λαζαράκος Σπ. Ιωάννης