Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Μας ανησυχεί το δημοσίευμα για την κεραία τηλεφωνίας στην Κέρια

Να ελέγξουμε όλες τις κεραίες τηλεφωνίας στη Δημοτική Περιφέρεια Κούνου

Ρεπορτάζ: Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

Στις 11 Μαρτίου τρέχοντος έτους, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ένα δημοσίευμα που πράγματι μας προβλημάτισε και μας προβληματίζει. Το δημοσίευμα, με τίτλο «Παράνομη Κεραία Τηλεφωνίας Δεσπόζει Ακόμα Στην Κέρια» υπογράφει ο συμπατριώτης μας κ. Δημήτρης Π. Μαριόλης, Δικηγόρος στο Εφετείο Πειραιά και Ιστορικός.

Εμείς ως Σύλλογος του Κούνου, αγαπητέ Δημήτρη οφείλουμε να σε συγχαρούμε για το πατριωτικό σου ενδιαφέρον και να σου απαντήσουμε στο ερώτημά σου, ότι, θα συστρατευθούμε μαζί σου ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα με πείσμα και σθένος.

Ως γνωστό παρόμοια κεραία λειτουργεί και στον Κούνο, παραπλήσια της οικίας του αείμνηστου και αγαπητού μας Νικολάου Θεοδώρου Παπαδόγγονα και στον  επαρχιακό δρόμο προς Δρυ - Κέρια - Γερολιμένα



Το δημοσίευμα είναι το εξής:


Εδώ και μία τριετία περίπου, στην (κατά τα άλλα παραδοσιακή και διατηρητέα) Κέρια του δήμου Ανατολικής Μάνης, στην Κοινότητα Κούνου, συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος της υγείας μας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας.


Κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια του χωριού μας και πάνω από τα κεφάλια μας.Τι και εάν η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει, ήδη από τον Ιούνιο του 2013, με απόφασή της την άμεση απομάκρυνση της επίμαχης κεραίας κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, διότι προσβάλλει το περιβάλλον των βυζαντινών ναών και των αρχαίων μνημείων του χωριού, που βρίσκονται πολύ κοντά στην κεραία;


Τι και εάν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επέβαλε σε βάρος των παρανομουσών εταιρειών τις μέγιστες δυνατές κυρώσεις της για παραβίαση της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας, με δύο πρόσφατες αποφάσεις της τον Ιούλιο του 2013;


Τι και εάν η αρμόδια Πολεοδομία του δήμου Ανατολικής Μάνης έχει χαρακτηρίσει ήδη από τον Μάιο του 2012 τον επίμαχο πυλώνα αυθαίρετο και κατεδαφιστέο ;


Και όμως ….Η ύψους 12 μέτρων κατασκευή κεραίας είναι ακόμη εκεί και εκπέμπει ανενόχλητη την ακτινοβολία της, για να θυμίζει σε όλους μας ότι τελικά τα Συνταγματικά δικαιώματά μας, για την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας, ούτε δεδομένα είναι αλλά ούτε και τόσο κατοχυρωμένα όσο θέλουμε να νομίζουμε.


Και εδώ ανακύπτει το σύνηθες δίλημμα για τον ενεργό πολίτη και για κάθε ενδιαφερόμενο πολιτιστικό φορέα ή σύλλογο: αδιαφορία για όλα τα παραπάνω ή συνέχιση του αγώνα με πείσμα και σθένος, για την εφαρμογή επιτέλους του νόμου και την προστασία μας;


Η ευθύνη και το χρέος, προσωπικά πιστεύω ότι επιβάλλουν το δεύτερο.
Μάρτιος 2014
Δημήτρης Π. Μαριόλης
Δικηγόρος στο Εφετείο Πειραιά
Ιστορικός

Εμείς ως Σύλλογος του Κούνου, αγαπητέ Δημήτρη οφείλουμε να σε συγχαρούμε για το πατριωτικό σου ενδιαφέρον και να σου απαντήσουμε στο ερώτημά σου, ότι, θα συστρατευθούμε μαζί σου ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα με πείσμα και σθένος. 

Θα ερευνήσουμε τη νομιμότητα ή μη της κεραίας στον Κούνο καθώς επίσης θα ζητήσουμε επίσημα τη συνεργασία όλων των Συλλόγων όχι μόνο του Κατωπαγγίου αλλά της Μάνης, έτσι ώστε να καθαρίσουμε οριστικά τη Μάνη απ’ όλα αυτά τα παράνομα «κέρατα», που μας τοποθέτησαν για το… καλό μας, βεβηλώνοντας και προσβάλλοντας την Πολιτιστική μας κληρονομιά.


Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, θέλουμε να γίνουμε περισσότερο ωφέλιμοι  και να βοηθήσουμε στην ενημέρωση και αφύπνιση των συμπατριωτών μας. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε Οδηγίες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Υποβολή Ερωτήματος / Καταγγελίας

Κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί αν έχει χορηγηθεί άδεια από την ΕΕΤΤ για μία κατασκευή κεραίας κινητής τηλεφωνίας υποβάλλοντας σχετικό ερώτημα.Για τον σκοπό αυτό καλείται να συμπληρώσει την σχετική φόρμα  και να την αποστείλει στην ΕΕΤΤ με τους ακόλουθους τρόπους:Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: ΕΕΤΤ, Λεωφόρος Κηφισίας 60, 151 25 ΜΑΡΟΥΣΙ μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση katanalotes@eett.gr μέσω fax: 210 610 5049

Διερεύνηση Ερωτήματος/Καταγγελίας

Η ΕΕΤΤ εξετάζει όλες τις επώνυμες καταγγελίες απαντώντας στον καταγγέλλοντα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εφόσον κατόπιν έρευνας στα τηρούμενα αρχεία της ΕΕΤΤ διαπιστωθεί η ύπαρξη αδείας για μία κατασκευή κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ενημερώνεται εγγράφως ο καταγγέλλοντας και σε περίπτωση που το έχει αιτηθεί του προσκομίζονται και αντίγραφα από το σχετικό φάκελο.

Διενέργεια Αυτοψίας

Στη συνέχεια και ιδίως στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι η κατασκευή κεραίας δε διαθέτει σχετική άδεια της ΕΕΤΤ, διενεργείται αυτοψία είτε από κλιμάκιο της ΕΕΤΤ είτε από την αρμόδια Περιφέρεια και ενημερώνεται ο καταγγέλλοντας για τα αποτελέσματα αυτής.Αν με την αυτοψία προκύψει παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, η ΕΕΤΤ προβαίνει στις προβλεπόμενες ενέργειες για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 77 του Ν. 4070/2012.

Κυρώσεις

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 77 του Ν. 4070/2012 αποστέλλεται στον κάτοχο της μη αδειοδοτημένης κατασκευής κεραίας επιστολή συμμόρφωσης, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να διατυπώσει τις απόψεις του και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα εντός ενός μηνός.Μετά την παρέλευση του ως άνω διαστήματος και σε περίπτωση που δεν έχει αποκατασταθεί η νομιμότητα, ο κάτοχος της κατασκευής καλείται σε Ακρόαση. Με απόφαση της ΕΕΤΤ, δύναται να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μέχρι και τριακόσιες χιλιάδες (300.000). Τα πρόστιμα αυτά αποτελούν έσοδα του Δημοσίου.

Η ανωτέρω απόφαση επιβολής ποινών κοινοποιείται στην αρμόδια Εισαγγελία στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας προς επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων και στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, η οποία και διατάσσει την κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών κεραιών.Όμως θα προχωρήσουμε το ρεπορτάζ λίγο ακόμη, αν και το θέμα δεν εξαντλείται τόσο γρήγορα, όλοι αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για τεράστιο ζήτημα και με πολλές σκοτεινές ή αθέατες πλευρές. Βεβαίως ούτε από εδώ έχουν λείψει τα δημοσιεύματα, κυρίως στο διαδίκτυο, για μίζες και διαπλοκές…

Δεν αμφιβάλει κανείς σήμερα, ακόμη και αν είναι κάπως, ότι από τη μια μεριά είναι τα πρόβατα κι’ από την άλλη ο λύκος. Δηλαδή ο ανημέρωτος λαός και μη ενεργός είναι το πρόβατο και όλα τα λαμόγια με τις τυχόν ασυνείδητες εταιρείες (αυτές που μπροστά στα τεράστια κέρδη γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη δημόσια υγεία), είναι ο λύκος. Αυτή πραγματικότητα αντιστρέφεται και οτο πρόβατο γίνεται λιοντάρι αν ενδιαφερθεί και ενημερωθεί.

Διαβάστε λοιπόν το τι έγινε και τι ειπώθηκε στη  Λαϊκή Συνέλευση ενάντια στην κεραία Ιπποκράτους 163-165.

 «Ιστοσελίδα της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια στην κεραία κινητής τηλεφωνίας στην πολυκατοικία Ιπποκράτους 163-165 e-mail syneleysi.ippokratous@gmail.com τηλ. επικοινωνίας 6974439203, 6983906063

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013
Έκθεση για τις βλαπτικές επιπτώσεις στην υγεία των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Χρήστος ΓεωργίουΚαθηγητής ΒιοχημείαςΤμήμα ΒιολογίαςΠανεπιστήμιο ΠατρώνΤηλ. 2610-997227E-mail: c.georgiou@upatras.gr

Η αξιοπιστία της παρούσας Έκθεσης βασίζεται στην επιστημονική συνάφειά μου με το θέμα τόσο λόγω του ερευνητικού γνωστικού μου αντικειμένου στη Βιοχημεία όσο και λόγω της σχετικής έρευνας που κάνω για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στην υγεία. Επιπροσθέτως, βασίζεται και στη συμμετοχή μου ως μέλος-ερευνητής της Διεθνούς Επιτροπής για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (ICEMS: ιστοσελίδα http://www.icems.eu/). Η ICEMS είναι μια επιστημονική οργάνωση που συγκροτείται από ανεξάρτητους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ερευνούν τις επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα όλες τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες στην υγεία, και παράλληλα ασκούν πιέσεις, ενημερώνοοντας τους διεθνείς οργανισμούς και τις εθνικές κυβερνήσεις, για τη λήψη μέτρων προφύλαξης και προστασίας της υγείας των πολιτών.

Δεν πιθανολογείται πλέον αλλά έχει ήδη αποδειχθεί τόσο επιδημιολογικά στον άνθρωπο όσο και με πειράματα σε κύτταρά του και σε ζώα η σύνδεση της έκθεσης στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες των κεραιών βάσης με την θραύση του DNA, και με την συνεπαγόμενη πρόκληση καρκινογενέσεων, και με πληθώρα άλλων ασθενειών. Παρόμοια στοιχεία υπάρχουν και για την επικινδυνότητα των κεραιών βάσης του ασύρματου δικτύου WiFi (η WLAN) το οποίο αναπτύσσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (και Δήμοι, Νομαρχίες, επιχειρήσεις και ιδιώτες σε όλη τη χώρα), για τα οποία κάνω διεξοδική αναφορά την ιστοσελίδα μου http://www.biology.upatras.gr/cgeorgiou. Η πρόκληση ασθενειών στον άνθρωπο έχει ήδη δειχθεί από πληθώρα ερευνών που έχουν διεξαγάγει τόσο τα μελή της προαναφερθείσας διεθνούς επιστημονικής οργάνωσης ICEMS, όσο και από μελέτες πολλών άλλων επιστημόνων όπως η REFLEX Study 2004, και η Έκθεση ΒιοΠρωτοβουλίας (BioInitiative Report) το 2007, από συλλογή ερευνών που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά [π.χ. στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Παθοφυσιολογία (Pathophysiology, τόμος 16, 2009)], και από πλήθος πιο σύγχρονων μελετών.

Στις ακτινοβολίες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εξαιρετικά ευάλωτος είναι ο εγκέφαλος και γενικότερα ο οργανισμός ιδιαίτερα των παιδιών αλλά και άλλων ευπαθών ομάδων (που περιλαμβάνουν άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, με βηματοδότες, με υπερευαισθησία στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους κ.λπ.). Αυτό επιβεβαιώνεται από το πρόσφατο εύρημα της κατά 50% αύξησης των θανάτων από καρκίνο εγκεφάλου σε σχέση με αυτόν από τις λευχαιμίες σε παιδιά κάτω από 15 ετών (και με αυξητική τάση 2% τον χρόνο). Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης το ότι ο χρόνος εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας είναι γύρω στα δέκα χρόνια. Αυτή η επικινδυνότητα της είναι μεγαλύτερη ακόμα και αυτής του καπνίσματος διότι ο εξ αυτού χρόνος εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες είναι διπλάσιος (20-30 χρόνια). 

Τα στοιχεία αυτά δεν αμφισβητούνται διότι ακόμα και επιδημιολογικές έρευνες που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (π.χ. αυτές που έγιναν στο πλαίσιο της μελέτης INTERFONE) καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο μετά από έκθεση για πάνω από δέκα έτη. Αυτό το γεγονός είναι αναμενόμενο από τους βιολόγους επιστήμονες διότι ο άνθρωπος ως είδος αναπτύχθηκε τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια χωρίς να εκτίθεται σε τέτοιες ακτινοβολίες, τις οποίες ο ίδιος δημιούργησε τεχνητά για στρατιωτικούς σκοπούς την δεκαετία του ‘40. Ως εκ τούτου ο ανθρώπινος μεταβολισμός ουδέποτε ανέπτυξε ειδική άμυνα προστασίας σε αυτές. 

Προς ενίσχυση αυτού, τα υφιστάμενα για την Ελλάδα όρια ασφαλούς έκθεσης στις ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας είναι περίπου 500 εκατομμύρια φορές πάνω από τα φυσικά όρια (31.5 έως 63 τρισεκατομμύρια φορές πάνω από την κοσμική ακτινοβολία), ενώ βιολογικές βλάβες έχουν διαπιστωθεί σε πειραματόζωα ακόμα και σε έκθεση 10.000 φορές κάτω από τα υφιστάμενα όρια. Ενδεικτικά, στην πόλη Salzburg της Αυστρίας τα συνιστώμενα όρια προφύλαξης σε εσωτερικούς χώρους είναι 1 εκατομμύριο φορές χαμηλότερα από τα ελληνικά.

Επισημαίνω ότι τα όρια που έχουν τεθεί από την ελληνική νομοθεσία ναι μεν συμφωνούν με τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αλλά παραμένουν επικινδύνως ανεπαρκή, διότι όπως και των υπόλοιπων χωρών ορίστηκαν το 1999 από την ICNIRP (Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες) η οποία αγνόησε προκλητικά τις μελέτες που έδειχναν την ύπαρξη των κατ’ εξοχήν επικίνδυνων μη θερμικών βιολογικών επιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την απόφαση του ΠΟΥ και της Διεθνούς Οργάνωσης Ερευνών στον Καρκίνο (ΙΑRC) στις 31-05-2011 με την οποία κατατάσσουν τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες των κινητών κ.λπ. στους πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες.

Τα διεθνή όρια προφύλαξης είναι το αποτέλεσμα κυρίως διαπλεκόμενων οικονομικών συμφερόντων με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικής ενέργειας [όπως αποκαλύπτονται σε σχετικό άρθρο μου στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 01-11-2009, με τίτλο «ΠΟΥ τα όρια, πού η διαπλοκή» στην διαδικτυακή ιστοσελίδα http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01/11/2009&id=97353).

Συγκεκριμένα, τα όρια αυτά τα προσδιόρισε η ICNIRP με επιστημονικώς αναξιόπιστη μέθοδο, χρησιμοποιώντας ως προσομοιωτή του εγκεφάλου ενήλικα ανθρώπου ένα σφαιρικό δοχείο (!!!) γεμάτο με ένα χημικό υγρό. Σε αυτό το δοχείο-ψεύτικο εγκέφαλο εξετάστηκε μόνο η υπερθέρμανση του τεχνητού εγκεφαλικού υγρού από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες. Δηλαδή, τα υφιστάμενα όρια προφύλαξης λαμβάνουν υπόψιν μόνο τις θερμικές και όχι τις άκρως επικίνδυνες μη θερμικές επιπτώσεις των ακτινοβολιών της κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα όμως και με αυτό το αναξιόπιστο κριτήριο της υπερθέρμανσης, τα υφιστάμενα όρια δεν έλαβαν καν υπόψη το μικρό μέγεθος του κρανίου των παιδιών, την ύπαρξη οργάνων εκτός του κρανιακού οστικού περιβλήματος (μάτια, αυτιά). Ούτε βέβαια έλαβαν υπόψιν τις μη θερμικές βιολογικές βλάβες των ακτινοβολιών αυτών στο DNA και στον ανθρώπινο οργανισμό ως σύνολο.

Η αναξιοπιστία του ΠΟΥ, αλλά και της ICNIRP (της επιστημονικής οργάνωσης που, με τον αναξιόπιστα προσομοιωμένο ενήλικα εγκέφαλο, καθόρισε τα υφιστάμενα όρια τα οποία υιοθέτησε ο ΠΟΥ και η Ελλάδα), φαίνονται επίσης από τα ακόλουθα στοιχεία:

(α) Από την απόφαση (στις 31-05-2011) του ΠΟΥ και της Διεθνούς Οργάνωσης Ερευνών στον Καρκίνο (ΙΑRC) για τις καρκινογόνες δράσεις των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολών, κι αυτό μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, της Διεθνούς Επιτροπής για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (ICEMS) και πολλών επιστημόνων. Εντούτοις, ο ΠΟΥ κωλυσιεργεί σήμερα να πάρει μέτρα προφύλαξης των πολιτών από τις ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας. 

Το ίδιο έκανε ο ΠΟΥ και στο παρελθόν με τον αμίαντο, και χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια μετά τις πρώτες πειραματικές αποδείξεις ανεξάρτητων επιστημόνων για τις θανατηφόρες καρκινογόνες συνέπειες του αμιάντου για να αξιωθεί να μειώσει τα όρια έκθεσης, και αφού πρώτα πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι από την έκθεση σε αυτόν.

(β) Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με ψήφισμά του («Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου 2009 σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία» (ιστοσελίδα ντοκουμέντου του Ε.Κ.: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2009-0216+0+DOC+XML+V0//EL) εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί την αξιοπιστία της ICNIRP και του ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο #22 του ψηφίσματος το ΕΚ «καλεί τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) και τον ΠΟΥ να είναι πιο διαφανείς και ανοιχτοί στον διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενου φορείς σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των προτύπων». Δηλαδή, το συγκεκριμένο ψήφισμα μέμφεται και τους δύο αυτούς οργανισμούς για έλλειψη διαφάνειας και για αδιαλλαξία στις αποφάσεις τους σχετικά με τα όρια προφύλαξης, γεγονός που συνεπάγεται και την έλλειψη αξιοπιστίας των αποφάσεών τους. 

Επισημαίνω την καθοριστική συμβολή της προαναφερθείσας οργάνωσης Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (ICEMS) σε αυτή την τόσο σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπογραμμίζω επίσης δύο άλλα σημαντικά στοιχεία της πρόσφατης απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία από την κινητή τηλεφωνία (από κεραίες κ.α.). Στην παράγραφο Ι, η απόφαση επικρίνει τις δημόσιες αρχές των χωρών μελών της ΕΕ για πλημμελή ενημέρωση των πολιτών ως προς την προστασία της υγείας τους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία: «λαμβάνοντας υπόψη ότι η ειδική έκθεση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (αριθ. 272α του Ιουνίου του 2007) αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι δεν ενημερώνεται επαρκώς από τις δημόσιες αρχές για τα μέτρα προστασίας από τα πεδία». 

Στην παράγραφο #8, το ψήφισμα ζητά να συνυπολογίζεται η γνώμη των ενδιαφερόμενων κατοίκων στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, εκτιμώντας ότι «ενόψει του πολλαπλασιασμού των προσφυγών στη δικαιοσύνη και των μέτρων από την πλευρά των δημοσίων αρχών που ισοδυναμούν με αναστολή της εγκατάστασης νέου εξοπλισμού εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, είναι προς το συμφέρον όλων να προκριθούν λύσεις οι οποίες στηρίζονται σε διάλογο μεταξύ των παραγόντων της βιομηχανίας, των δημοσίων αρχών, των στρατιωτικών αρχών και των οργανώσεων ενδιαφερομένων κατοίκων όσον αφορά τα κριτήρια εγκατάστασης νέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας..., και να λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε τουλάχιστον τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οίκοι ευγηρίας και τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να παραμένουν σε ασφαλή απόσταση, που θα καθορίζεται από επιστημονικά κριτήρια, από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις». 

Στη δε παράγραφο #27, το Ευρωκοινοβούλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των πολιτών από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (ή αλλιώς ονομαζόμενες ηλεκτρομαγνητικά πεδία), κι επομένως και από τις εκπεμπόμενες από την κινητή τηλεφωνία, χρησιμοποιώντας την ακόλουθη, οικονομικού περιεχομένου, διαπίστωση που όμως αποδεικνύει αυτόν τον κίνδυνο: Συγκεκριμένα, «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες τείνουν να εξαιρούν την κάλυψη έναντι κινδύνων που σχετίζονται με ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τα ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης, γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες εφαρμόζουν ήδη μια δική τους εκδοχή της αρχής της προφύλαξης».

Επισημαίνω επίσης ότι τα υφιστάμενα στην Ελλάδα όρια ασφαλείας, ακόμα κι αν είναι μειωμένα κατά 30-40% των διεθνών ορίων, δεν συνεκτιμούν την (υπερισχύουσα του Ελληνικού Ποινικού Δικαίου) Ευρωπαϊκή Αρχή της Προφύλαξης, όπως αντιθέτως υποστηρίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή την Αρχή, “όπου ανακύπτουν κίνδυνοι σοβαρής ή μη αναστρέψιμης βλάβης, η μη διαθεσιμότητα πλήρους επιστημονικής βεβαιότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν λόγος για την αναβολή της λήψης αποδοτικών μέτρων για την πρόληψη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος” (από κάθε κράτος της ΕΕ και βέβαια και από την Ελλάδα). Με την ουσία αυτής της Αρχής συμβαδίζει, και υπερβαίνει τη υφιστάμενη νομοθεσία για τα όρια, η Ελληνική Συνταγματική Αρχή περί Προφύλαξης της Προσωπικότητας (από τοξικούς για τη δημόσια υγεία περιβαλλοντικούς παράγοντες, στους οποίους ασφαλώς εντάσσονται και οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες της ασύρματης κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνίας).

Η μη συνεκτίμηση της Αρχής της Προφύλαξης από τα υφιστάμενα Ελληνικά όρια αποδεικνύεται από τους εξής λόγους: Το γεγονός ότι ο ΠΟΥ ταξινόμησε τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (των κινητών κ.λπ.) ως πιθανό καρκινογόνο παράγοντα καθιστά τα διεθνή και τα Ελληνικά όρια αναξιόπιστα και ευθέως παραβιάζοντα την αρχή της προφύλαξης.  Επιπροσθέτως, τα Ελληνικά όρια παραμένουν έως και 100 φορές ή 10.000% υψηλότερα (συγκριτικά με την κατά 40% μειωμένη τους τιμή στην Ελλάδα) από αυτά που άλλες χώρες (π.χ. Γαλλία) της ΕΕ έχουν εφαρμόσει, γεγονός που σημαίνει ότι αυτές οι χώρες δεν υιοθετούν τα όρια του ΠΟΥ γιατί προφανώς με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα τα θεωρούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. 

Τα εν ισχύ όρια παγκοσμίως λαμβάνουν υπόψιν μόνο τις θερμικές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, όπως εξάλλου το παραδέχεται και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ, που είναι ο επίσημος κρατικός επιστημονικός ελεγκτικός οργανισμός για τη διασφάλιση της τήρησης των υφιστάμενων ορίων έκθεσης στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας). Στη σελίδα #7 του εντύπου της ‘Κινητή τηλεφωνία και υγεία: Ερωτήσεις & απαντήσεις‘ (πηγή: ιστοσελίδα του εντύπου της ΕΕΑΕ στο http://www.eeae.gr/gr/docs/president/_KINHTA-final.pdf) η ΕΕΑΕ σημειώνει: «Η ICNIRP […] κατέληξε ότι οι μόνες επιδράσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την θέσπιση ορίων έκθεσης των ανθρώπων είναι αυτές που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών από την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από το σώμα». 

Επιπλέον, η ΕΕΑΕ εκφράζει τις αμφιβολίες της για την ύπαρξη μόνο θερμικών επιπτώσεων με τις εξής επισημάνσεις της στο ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες κινητής τηλεφωνίας, Φεβρουάριος 2001», υπονοώντας την ύπαρξη και μη θερμικών επιδράσεων: «Οι επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία μας εξαρτώνται προπάντων από την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκειά της. Η έκθεση σε μεγάλες τιμές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων έχει θερμικές επιδράσεις […]. Τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού έχουν καθοριστεί έτσι ώστε να μην μπορούν να προκύψουν τέτοιες θερμικές επιδράσεις […]. [Σ]ήμερα είναι εξακριβωμένο ότι η υψίσυχνη ακτινοβολία μπορεί να έχει και άλλες επιδράσεις εκτός των θερμικών […]. Παρατηρήθηκαν π.χ. φυσιολογικές μεταβολές σε κυτταρικές καλλιέργειες σε ζώα καθώς και επηρεασμός της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον ανθρώπινο εγκέφαλο […]. Πώς προκύπτουν αυτές οι επιδράσεις δεν είναι γνωστό  […]. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαγνωσθούν ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία, της υψίσυχνης ακτινοβολίας μικρής ισχύος […], οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις δεν κατέστη δυνατό ως σήμερα να ερευνηθούν καθόλου […]».

Επισημαίνω ότι το συγκεκριμένο φυλλάδιο της ΕΕΑΕ εκδόθηκε το 2001, αλλά σήμερα είναι πλέον γνωστοί οι μηχανισμοί βλαπτικής δράσης στην υγεία των μη θερμικών επιδράσεων. Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ήδη δημοσιευθεί ως επιστημονική Έκθεση από ερευνητές της προαναφερθείσας διεθνούς οργάνωσης ICEMS [με τίτλο ‘Non-thermal effects and mechanisms of interaction between electromagnetic fields and living matter’, Giuliani, L., Soffritti, M. (Eds), Ramazzini Institute European J. Oncology Library 5, 2010]. Σε αυτή την Έκθεση συμμετέχω ως συγγραφέας της επιμέρους μελέτης με τίτλο ‘Oxidative stress-induced biological damage by low-level EMFs: mechanisms of free radical pair electron spin-polarization and biochemical amplification’ (σελίδες 66-113).

Η δε ΕΕΑΕ καταλήγει με τις εξής συστάσεις προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την προφύλαξη του κοινού από τις κεραίες τους: «Αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος το γεγονός ότι για προληπτικούς λόγους οι τιμές ακτινοβολίας πρέπει να κρατιούνται όσο γίνεται χαμηλότερες, ακόμα και εάν δεν έχει αποδειχθεί  κάποιος κίνδυνος για τον άνθρωπο και το περιβάλλον [Σημείωση δική μου: ήδη έχει αποδειχθεί ο κίνδυνος με την προαναφερθείσα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης ICEMS], σύμφωνα με το γνωστό ρητό η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αυτή η θεμελιώδης αρχή βρίσκει εφαρμογή και στην κινητή τηλεφωνία, ακριβώς επειδή ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της ακτινοβολίας μικρής εντάσεως. Προληπτικά λοιπόν καλό θα είναι να αποφεύγεται κάθε μη απαραίτητη επιβάρυνση με ακτινοβολία. Στους σταθμούς βάσης το δραστικότερο προληπτικό μέτρο είναι η τοποθέτησή τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τα μέρη όπου παραμένουν άνθρωποι για μεγάλο χρονικό διάστημα […]. [Μ]ακροπρόθεσμες επιδράσεις δεν μπορούν πάντως να αποκλεισθούν επί του παρόντος». (Πηγή: Έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη ‘Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας: Μακροχρόνια έκθεση στη μη ιοντίζουσα ακτινοβολία’, σελίδες 23-24: Διαθέσιμο. Αρχικά αναρτηθέν στην αποσυρθείσα ιστοσελίδα http://www.synigoros.gr/reports/mobile_text.doc).

Προκειμένου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αποδείξουν ότι κάποια κεραία τους δεν εκπέμπει πάνω από τα ισχύοντα όρια, παρουσιάζουν μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΑ) στην ευρύτερη περιοχή της κεραίας, που καταγράφονται από ειδικούς σταθμούς μετρήσεων ΗΑ, τους οποίους, όμως, χρηματοδοτούν οι ίδιες οι εταιρείες. Για παράδειγμα, τέτοια συστήματα καταγραφής ΗΑ είναι τα Προγράμματα ‘Ερμής’, ‘Πεδίον’ και ‘Φάσμα’, τα οποία υποστηρίζουν ότι καταγράφουν συνεχώς όλες τις πηγές ΗΑ σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Το πόσο ανεξάρτητες των συμφερόντων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι αυτές οι μετρήσεις φαίνεται από τις πήγες χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις περιγραφές δραστηριοτήτων τους στις αντίστοιχες διαδικτυακές ιστοσελίδες, για τον ‘Ερμή’ «Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του προγράμματος είναι χορηγία της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Vodafone» (Ερμής-www.hermes-program.gr/gr/creators.html), για το ‘Πεδίον’ «Οι σταθμοί μέτρησης είναι μια ευγενική χορηγία της Cosmote» (www.pedion24.gr/gr/dimiourgoi.html), και για το ‘Φάσμα’ «η WIND Hellas δημιούργησε το πρόγραμμα ΦΑΣΜΑ» (www.wind.com.gr/ConDows/00002074_Entypo_eke_21x21_.pdf).

Θα ήθελα τέλος να υπογραμμίσω ότι είναι τεχνικά εφικτή η κάλυψη των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας ακόμα κι αν απομακρυνθούν οι κεραίες από κατοικημένες περιοχές, κάτι που συνεπάγεται κόστος το οποίο οι εταιρείες μπορούν άνετα να καλύψουν λόγω της μεγάλης οικονομικής ευμάρειάς τους. Αυτή την τεχνολογική δυνατότητα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας την επιβεβαιώνει και το καθ’ ύλην αρμόδιο Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Ι.Τ.Ε., Ινστιτούτο Πληροφορικής, Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου σε γνωμάτευσή του (διαθέσιμη) για μέτρηση ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Ηράκλειο μετά από αίτηση ενδιαφερόμενου πολίτη σημειώνει: «Οι εταιρείες συνηθίζουν να ισχυρίζονται ότι είναι τεχνικώς αδύνατο να παρέχουν κάλυψη σε κατοικημένες περιοχές λαμβάνοντας υπόψιν νέους αυστηρότερους περιορισμούς για τις αποστάσεις των κεραιών από κατοικημένες περιοχές. 

Τα όποια επιχειρήματα προβάλουν δεν ευσταθούν, καθώς τεχνικά όλοι οι περιορισμοί μπορούν να ισχύσουν και ταυτόχρονα οι εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες ίδιας ποιότητας. Απαιτούνται νέες μελέτες, μετεγκατάσταση των κεραιών σε σημεία που δεν ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και χρήση τεχνολογίας μικροκυψελών (κεραίες σταθμών βάσης που έχουν χαμηλότερη ισχύ εκπομπής). Όλα αυτά συνεπάγονται μεγαλύτερο κόστος για τις εταιρείες». Στην ίδια γνωμάτευση, το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Ι.Τ.Ε. Κρήτης σημειώνει τα εξής για την αναποτελεσματικότητα και αναξιοπιστία των ελέγχων των επιπέδων εκπομπής των κεραιών από τις διάφορες κρατικές αρχές (δηλαδή, την ΕΕΑΕ): «Σε σχέση με την προστασία που παρέχεται από την πολιτεία στον πολίτη-περίοικο των κεραιών, οι κατά καιρούς μετρήσεις που γίνονται από διάφορες αρχές δεν αρκούν προκειμένου να συναχθούν εξ αυτών ασφαλή συμπεράσματα. 

Οι λόγοι είναι ότι αφενός δεν πραγματοποιούνται για ικανά χρονικά διαστήματα αλλά αποσπασματικά, σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρείες έχουν λάβει γνώση για τον έλεγχο στον οποίο θα υποβληθούν και μειώνουν την ισχύ των κεραιών. Αυτή η αυξομείωση της εκπεμπόμενης ισχύος είναι τεχνικώς εφικτή και πραγματοποιείται όχι μόνο κατά τις περιόδους των μετρήσεων αλλά και όποτε απαιτηθεί σε περιόδους υπερφόρτωσης του δικτύου από αυξημένη ζήτηση παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών [...]». Επίσης, αμφισβητεί ότι η ισχύς των κεραιών βάσης είναι πάντα στα προβλεπόμενα όρια, και θεωρεί ότι είναι «περίπου στα 120 Watt και όχι στα 10 Watt όπως ισχυρίζονται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αν χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κανάλια της κεραίας αυτή η ισχύς μπορεί να φτάσει τα 480 Watt» (το σχετικό έγγραφο είναι διαθέσιμο σε pdf αρχείο). Αναρτήθηκε από Syneleysi Ippokratous στις 5:33 π.μ.».

Το θέμα όπως προείπαμε είναι τεράστιο και για τον λόγο αυτό θα είμαστε σε επιφυλακή και θα σας ενημερώνουμε για τις ενέργειές μας και με άλλα ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΟΥ ΜΑΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Έτος Ιδρύσεως 2000

Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου

Κυρίες και κύριοι

1.Σας γνωστοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε, αν επιθυμείτε, να δημοσιεύσετε άρθρα σας και ό,τι άλλο επιθυμείτε, που βεβαίως δεν θα αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσιευμάτων.

Μπορείτε να μας αποστέλλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (e-mail) ό,τι επιθυμείτε jlazarakosdim@yahoo.gr και εμείς θα το δημοσιεύουμε (ανεβάζουμε) στο blog του Συλλόγου μας, το συντομότερο δυνατό..

www.kounoslakonias.blogspot.com

2.Χιλιάδες έχουν ήδη επισκεφθεί το blog μας και ελπίζουμε πως πολύ σύντομα οι επισκέψεις παγκοσμίως θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερησίως. Κατά περιόδους θα σας γνωστοποιούμε τις επισκέψεις αυτές με ανάλυση ανά κράτος της υφηλίου.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας γνωστοποιείται το Ονοματεπώνυμό σας, τη Διεύθυνση κατοικίας, Επάγγελμα (προαιρετικά) και τέλος σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

4. Ο Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μη δημοσίευσης, του οποιουδήποτε προς δημοσίευση κειμένου, που θα κρίνει για τον οποιονδήποτε λόγο..

5. Οι εργάτες - υπηρέτες του Συλλόγου εργαζόμαστε ανιδιοτελώς και δεν απολαμβάνουμε καμία οικονομική αμοιβή, ως εκ τούτου ο Σύλλογος δεν υποχρεούται να πληρώσει έστω και ένα Ευρώ, στον οποιονδήποτε, για κανένα απολύτως δημοσίευμα που θα δημοσιευθεί.

6. Για δημοσιεύματα, που δημοσιεύονται και δεν προέρχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογο και τον Τομέα Επιμέλειας Ύλης, αλλά από τρίτους (μέλη ή μη του Συλλόγου), ο Σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας ακεραία την ευθύνη φέρει αυτός που υπογράφει και αποστέλλει το δημοσίευμα.

7. Διάφορα προς δημοσίευση, έχουν τη δυνατότητα να μας αποστέλλουν οι πάντες, μόνο στην Ελληνική Γλώσσα ή σε όποια άλλη ξένη Γλώσσα με επίσημη όμως μετάφραση στην Ελληνική.

Γνωστοποιείστε το www.kounoslakonias.blogspot.com

είναι το δικό σας μετερίζι σε ζοφερούς καιρούς

Με άπειρες ευχαριστίες για τη συνεργασία μας

Ο Διευθυντής

Λαζαράκος Σπ. Ιωάννης