Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Πειρατική Βραδιά του Συλλόγου Γερολιμένα «η Αρμενόπετρα»

Με μεγάλη επιτυχία, ο Σύλλογος Γερολιμένα "Η Αρμενόπετρα" διοργάνωσε και εφέτος, στις 14 Αυγούστου, Πειρατική Βραδιά, μια ιστορική αναπαράσταση με θεατρικά δρώμενα στον όρμο Γερολιμένα, με συμμετοχή αλιευτικών σκαφών, καϊκιών και με κορύφωση την πυρπόληση οθωμανικής ναυαρχίδας. 
Η ιστορική αναπαράσταση αφορούσε στη διάρκεια του πέμπτου Βενετοτουρκικού πολέμου για την Κρήτη το 1669, που μετά από εικοσιπενταετή αγώνα οδήγησε στη συνθηκολόγηση των Ενετών και στην κατάληψη του νησιού από τους Οθωμανούς.

Οι Μανιάτες, είχαν συνάψει συμμαχία με τη Βενετική πολιτεία και σε όλο το διάστημα της πολιορκίας του λιμανιού του Χάνδακα, με μικρά πλοιάρια επιδίδονταν σε ληστρικές επιδρομές κατά του Τουρκικού στόλου. Διατρέχοντας τις Ελληνικές θάλασσες κούρσευαν τα πλοία των Οθωμανών φονεύοντας κι αιχμαλωτίζοντας τα πληρώματα και συχνά κατάφερναν να διασπάσουν τον πολιορκητικό κλοιό στην Κρήτη. Ο Αχμέτ Κιουπρουλή, ο φημισμένος βεζίρης, γεμάτος θυμό για την αυθάδειά των Μανιατών, διέταξε το διαβόητο πειρατή Χασάν Μπαμπά που θεωρούταν η ψυχή του Τούρκικου στόλου, να μεταβεί στα παράλια της Μάνης, για να εκδικηθεί τους Μανιάτες και να τους υποτάξει.. 
Η πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής αναπαράστασης υποστηρίχθηκε από περίπου 100 Μανιάτισσες και Μανιάτες εκ των οποίων 50 παιδιά κάθε ηλικίας. Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας κι έφτασε τους 4000 θεατές. Στην ιστορία του χωριού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ κάποιο γεγονός που να συγκέντρωσε τόσο κόσμο.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον κ. Νικόλαο Μαυροειδόγγονα, την κ. Ελένη Κούβαρη και τον κ. Κυριάκο Τζεφεράκο για τη συμβολή τους σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός, το οποίο είναι ιστορικά το πολυπληθέστερο στην ιστορία της Μέσα Μάνης.


Αναδημοσίευση από "ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Ερασιτεχνικό βίντεο


Φωτογραφίες από την εκδήλωση

  

  

 

 

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΟΥ ΜΑΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Έτος Ιδρύσεως 2000

Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου

Κυρίες και κύριοι

1.Σας γνωστοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε, αν επιθυμείτε, να δημοσιεύσετε άρθρα σας και ό,τι άλλο επιθυμείτε, που βεβαίως δεν θα αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσιευμάτων.

Μπορείτε να μας αποστέλλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (e-mail) ό,τι επιθυμείτε jlazarakosdim@yahoo.gr και εμείς θα το δημοσιεύουμε (ανεβάζουμε) στο blog του Συλλόγου μας, το συντομότερο δυνατό..

www.kounoslakonias.blogspot.com

2.Χιλιάδες έχουν ήδη επισκεφθεί το blog μας και ελπίζουμε πως πολύ σύντομα οι επισκέψεις παγκοσμίως θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερησίως. Κατά περιόδους θα σας γνωστοποιούμε τις επισκέψεις αυτές με ανάλυση ανά κράτος της υφηλίου.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας γνωστοποιείται το Ονοματεπώνυμό σας, τη Διεύθυνση κατοικίας, Επάγγελμα (προαιρετικά) και τέλος σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

4. Ο Τομέας Επιμέλειας Ύλης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Συλλόγου, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της μη δημοσίευσης, του οποιουδήποτε προς δημοσίευση κειμένου, που θα κρίνει για τον οποιονδήποτε λόγο..

5. Οι εργάτες - υπηρέτες του Συλλόγου εργαζόμαστε ανιδιοτελώς και δεν απολαμβάνουμε καμία οικονομική αμοιβή, ως εκ τούτου ο Σύλλογος δεν υποχρεούται να πληρώσει έστω και ένα Ευρώ, στον οποιονδήποτε, για κανένα απολύτως δημοσίευμα που θα δημοσιευθεί.

6. Για δημοσιεύματα, που δημοσιεύονται και δεν προέρχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογο και τον Τομέα Επιμέλειας Ύλης, αλλά από τρίτους (μέλη ή μη του Συλλόγου), ο Σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας ακεραία την ευθύνη φέρει αυτός που υπογράφει και αποστέλλει το δημοσίευμα.

7. Διάφορα προς δημοσίευση, έχουν τη δυνατότητα να μας αποστέλλουν οι πάντες, μόνο στην Ελληνική Γλώσσα ή σε όποια άλλη ξένη Γλώσσα με επίσημη όμως μετάφραση στην Ελληνική.

Γνωστοποιείστε το www.kounoslakonias.blogspot.com

είναι το δικό σας μετερίζι σε ζοφερούς καιρούς

Με άπειρες ευχαριστίες για τη συνεργασία μας

Ο Διευθυντής

Λαζαράκος Σπ. Ιωάννης