![]() |
φωτό: Δημήτρης Κουράκος |
193η
επέτειος της κήρυξης του πολέμου των Μανιατών κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Ρεπορτάζ: Ιωάννη Σπ. ΛαζαράκουΠιστεύουμε ότι είναι πέρα ως πέρα ιστορικό λάθος κάθε έκφραση, που θέλει τους Μανιάτες να επαναστατούν κατά του δυσώδους τουρκικού ζυγού, διότι οι Μανιάτες ποτέ δεν βρέθηκαν υπόδουλοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Άρα λοιπόν οι εκφράσεις όπως: «εξέγερση των Μανιατών το 1821», «άρχισε η Επανάσταση του 1821 από τη Μάνη» κ.λπ. πρέπει να σταματήσουν διότι υποβαθμίζουν το μέγιστο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ και όχι το Μανιάτικο. Δηλαδή, μια χούφτα Έλληνες (Μανιάτες ή μη) μπορούν να αναμετρηθούν με οποιαδήποτε αυτοκρατορία και να την ταπεινώσουν!
Μιλάμε σύμφωνα με την Ιστορία και δεν ευλογούμε τα γένια μας… Ας θυμηθούμε τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, τον Αθανάσιο Διάκο στην Αλαμάνα, τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι, τις θυσίες των Κρητικών, Σουλιωτών και τις προσφορές της Ρούμελης και των Νησιών, τις Μάχες στους Βαλκανικούς Πολέμους και του Έπους του ’40 και άπειρα ακόμη ιστορικά γεγονότα τα οποία πιστοποιούν περίτρανα πως αυτό το γεγονός αποτελεί γονιδιακή υπόσταση των Ελλήνων και φωτεινό μονοπάτι για την Παγκόσμια Κοινότητα.
Γι’ αυτό ο γιος της Μανιάτισσας, Διονύσιος Σολωμός και Εθνικός Ποιητής μας έγραψε στον Ύμνο της Ελευθερίας, όπου οι δύο πρώτες στροφές του παιανίζονται ως Εθνικός μας Ύμνος:
93. Ποιοι είν’ αυτοί που πλησιάζουν
Με πολλή ποδοβολή,
Κι’ άρματ, άρματα ταράζουν;
Επετάχτηκες εσύ.
94. Α! Τι φως που σ στολίζει,
Σαν ηλίου φεγγοβολή,
Και μακρόθεν σπινθηρίζει,
Δεν είναι όχι, από τη γη.
95. Λάμψιν έχει όλη φλογώδη
Χείλος, μέτωπο, οφθαλμός∙
Φως το χέρι, φως το πόδι,
Κι’ όλα γύρω σου είναι φως.
![]() |
φωτό: Δημήτρης Κουράκος |
Τρία πατήματα πατάς,
Σαν τον πύργο μεγαλώνεις,
Και εις το τέταρτο κτυπάς.
97. Με φωνή που καταπείθει,
Προχωρώντας ομιλείς∙
«Σήμερ’, άπιστοι εγεννήθη,
Ναι, του κόσμου ο Λυτρωτής.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxTW5cc2gGQpozZ5i6JRjyW8xspmS3gTdbl_rtrvdOcyoYzxDRNDjrPJfHZcCsHYjxx-l8amugXSR1HeZk85UM6DLud1zWL55VNZoRdW2J0UoN_F6UIK3FYIB6y6od4_WGTo_HTfdIZ00/s1600/DSC04562_zpsee405fe4.jpg)
Το Σάββατο μεσημέρι, στην Καρδαμύλη, έγινε η άφιξη των Μαντατοφόρων από το Στρατηγείο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η παραλαβή του μηνύματος της έναρξης του αγώνα από τους καπεταναίους της Δυτικής σήμερα Μάνης (έξω Μάνης τότε) και στη συνέχεια στο ηρώο εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια και αποδόθηκαν τιμές.
Στη συνέχεια, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας και ακλούθησε προσκλητήριο των Μανιατών, που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και μετά πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της συνάντησης των Μανιατών καπεταναίων και της ιστορικής τους απόφασης να ξεκινήσουν τον πόλεμο εναντίον της Τουρκιάς και απελευθερωτικό για την υπόλοιπη Ελλάδα αγώνα.
Ενωρίς το απόγευμα, στις 17: 00 περίπου, οι καπεταναίοι έφιπποι από την Καρδαμύλη έφθασαν στο Γύθειο, όπου και πραγματοποιήθηκε η ιστορική αναπαράσταση του Πολεμικού Συμβουλίου των Γρηγοράκηδων. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση, η κατάθεση στεφάνων και το προσκλητήριο Νεκρών και η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, στο δημαρχείο Ανατολικής Μάνης, από τα σχολεία του Γυθείου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν τη Δευτέρα στην Αρεόπολη, με επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γυθείου και πάσης Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, στον ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης, των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών της Λακωνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και πλήθους κόσμου που κάθε χρόνο τιμούν τις εκδηλώσεις.
Αμέσως μετά, στην πλατεία 17ης Μαρτίου έλαβε χώρα η αναπαράσταση της ορκωμοσίας των οπλαρχηγών της επανάστασης που κίνησαν για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, από μαθητές του Λυκείου Αρεόπολης και ακλούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Οι εκδηλώσεις ολοκκληρώθηκαν με στρατιωτική και μαθητική παρέλαση. Παρέλασαν άγημα των Ειδικών Δυνάμεων (Λ.Ο.Κ.) καθώς επίσης και τμήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Ιερός Όρκος των Μανιατών
«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.
Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.
Ορκίζομαι,
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
Και τον τήρησαν τα Σπαρτιατόγκονα, όπως αποκαλεί η μοιρολογίστρα τους Μανιάτες, τόσο το 1821, όσο και στους μετέπειτα Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας. Διάσπαρτα οι κάμποι και τα βουνά της χώρας μας από τάφους και μνημεία Μανιατών, που έχυσαν το αίμα τους για να διαφυλάξουν το «ΤΑΝ ‘Η ΕΠΙ ΤΑΣ», «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3LYSvhrGaH7CaGDUw6gcLlRXaXCwEMTPqlo6nUjxuP63yLjF3eh6_ai_kfJluVBh45pGUskfNI89K4AudXGb1TW5qVAclJN6XkIStGUOpm4AephTPdslZ9NlgxoxM3zj3ULhBK8_njrE/s1600/DSC04586_zps0c286ff3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsMqPMyfEMopWZl9jU-Hm9jU2319Oxj8gUSS_x34-w3z_gxCA1RY03xOGiRNK8eZSmWbmPmU4rha6T8ddo3JaI8iJDKY0ROUQnGTNeLgs23t0FA32LjbU8KPHl03cZP4lxX4ypqMAodMk/s1600/DSC04594_zpsfc3d43d3.jpg)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου